29
Nov
2015
Posted by: In: Obrtniki in ostala podjetja0comments

V današnjem prispevku bi želeli predstaviti najstarejšo človeško dejavnost, kamnoseštvo. Vodilno podjetje v Sloveniji v panogi kamnoseštva je podjetje Kamenkras, ki zna prisluhniti kamnu in mu vdahniti dušo, da postane kot živo bitje.

Izdelujejo spomenike, izdelke iz naravnega kamna, kot so kuhinjski pulti, stopnice, police, kamniti portali itd.

RAZVOJ PODJETJA

Podjetje Kamenkras je družinsko podjetje, ki je bilo ustanovljeno leta 1991 v lasti očeta. V letih 1978 do 1991 je delovalo pod okriljem (takratni TOZD-i) različnih podjetij od Komunale Nova Gorica, pa prek Kraškega zidarja d.d. in nazadnje je spadalo pod Marmor Sežana d.d.. Pred letom 1978 se je s kamnoseštvom ukvarjal že oče očeta Aleksandra, Ivan Zavadlav, kar pove, da je tradicija obdelave kamna v družinski tradiciji. Najpomembnejša sprememba v lastniški strukturi je bila leta 2005, ko je oče svoj 100% lastniški delež, zaradi upokojitve podaril svojim trem sinovom. Organizacijske spremembe pa se dogajajo sedaj, ko se investira v nov proizvodni prostor z novo tehnologijo.

KAMNOSEŠTVO NEKOČ IN DANES

Sodobno kamnoseštvo se od starega, seveda precej razlikuje. Kljub temu, da je kamen še vedno izjemno dostopen material. Kot gradbeni material se uporablja predvsem pri poslovnih in večstanovanjskih stavbah, za gradnjo hiš pa nekoliko redkeje. Kar je pravzaprav škoda, saj je kamen v prvi vrsti naraven in zaradi tega ne škoduje zdravju, po drugi strani pa je tudi izjemno lep. V podjetju Kamenkras se ukvarjajo predvsem s tremi področji: z izdelavo kamnitih gradbenih elementov, izdelavo nagrobnikov ter umetelnim kamnoseštvom. Najbolj množična je izdelava gradbenih elementov, torej oblikovanje plošč, ki se uporabljajo za fasade, stenske obloge in talne obloge (notranje in zunanje), za okenske police ter za kuhinjske pulte.

V Kamnoseštvu Kamenkras še vedno ostaja ročna obdelava kamna (unikatni izdelki), ter vsa smotrnejša proizvodna dela, ter vgrajevanje izdelkov na objektih (posebej usposobljena ekipa zidarjev kamnoseški mojstri). Vendar pa zaradi zahtevnosti trga in konkurenčnosti morajo stremeti tudi k drugim boljšim tehnološkim rešitvam.

Leave a Reply