14
Apr
2017
Posted by: In: Obrtniki in ostala podjetja0comments

ALTA Skladi so v letu 2015 še dodatno okrepili svoj položaj na slovenskem trgu. Konec decembra 2015 je družba ALTA Skladi upravljala z 20 vzajemnimi skladi, v katerih je skoraj 30.000 vlagateljev do konca decembra lani privarčevalo že blizu 230 milijonov evrov. Vzajemni skladi, s katerimi upravlja ALTA Skladi, so lani zabeležili za 30 milijonov evrov neto vplačil, kar je približno 120 odstotkov več kot leta 2014.

»Glede na skupno stanje sredstev v upravljanju ima ALTA Skladi na slovenskem trgu že skoraj 10-odstotni tržni delež. Računamo pa, da nam ga bo v naslednjih letih uspelo še dodatno povečati. Po neto vplačilih smo lani zasedli drugo mesto med vsemi slovenskimi družbami za upravljanje. Lani sta po prvih ocenah le dve družbi za upravljanje vseh dvanajst mesecev beležili pozitivne neto prilive, ena izmed njih pa je bila prav ALTA Skladi. Ob upoštevanju neto vplačil v vse slovenske vzajemne sklade smo lani dosegli zavidljiv 21-odstotni tržni delež. To je zagotovo velik uspeh in kaže na veliko zaupanje med vlagatelji,« je povedal izvršni direktor družbe ALTA Skladi Tomaž Dvořak.

Med vsemi 20 vzajemnimi skladi, s katerimi upravlja ALTA Skladi, je največ neto prilivov zabeležil fleksibilni mešani sklad ALTA ABS, ki lahko v času večje negotovosti na borzah sredstva hitro in učinkovito preusmeri iz delnic v obvezniške naložbe in depozite. “Slovenci vedno bolj spoznavajo prednosti varčevanja v vzajemnih skladih. Tudi čedalje več naših vlagateljev spoznava prednosti krovnih skladov, ki omogočajo neobdavčene prenose sredstev med posameznimi skladi, vedno pogosteje pa se vlagatelji odločajo tudi za storitev upravljanja med skladi. Prav tako Slovenci počasi spoznavamo, da lahko večje cilje, kot je denimo nakup nepremičnine, dodatna pokojnina ali varčevanje za finančno osamosvojitev naših otrok, najlažje dosežemo s postopnim varčevanjem. To se odraža tudi na visoki rasti števila posameznikov, ki se odločijo za redna mesečna vplačila v sklade oziroma za sklenitev varčevalnih načrtov,” opaža Tomaž Dvořak.

Pred kratkim so v družbi ALTA Skladi prenovili tudi aplikacijo eSkladi, ki omogoča vlagateljem v sklade, da lahko kadarkoli in kjerkoli dostopajo do svojih naložb v skladih. Vlagatelji si lahko ogledajo stanje na svojem računu, podatke o posameznih skladih in transakcijah skozi določena obdobja, tečajnico gibanja vrednosti enote premoženja (VEP) ALTA skladov ter druge aktualne informacije. Spletna aplikacija eSkladi pa ni zgolj center, kjer vlagatelji lahko pregledujejo svoj portfelj. Na zelo enostaven način namreč omogoča tudi vplačevanje v sklade, saj vlagatelj preprosto in varno izvede nakazilo le z nekaj kliki preko eRačuna.

 

Leave a Reply